Η Πάλαιρος

Η Πάλαιρος, που μέχρι το 1928 ονομάζονταν Ζαβέρδα, ανήκει στο δήμο Ακτίου-Βόνιτσας και βρέχεται από το Ιόνιο πέλαγος. Βρίσκεται ανάμεσα από τον Μύτικα και την Βόνιτσα και απέχει μόλις μισή ώρα από την Λευκάδα.

Η γοητευτική κωμόπολη φημίζεται για τις παραλίες της που γίνονται πόλος έξης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ακόμη και ξένους τουρίστες. Το Βαθυαβάλι, το Βαρκό, το Ποταμάκι και η Πογωνιά είναι μερικές από τις πλαζ που εκτιμούνται από χιλιάδες επισκέπτες.

πολυτελής βίλες κοντά στην Λευκάδα

Η Αρχαία Πάλαιρος είναι ένας τόπος απαράμιλλης ομορφιάς και χάρης, που βρίσκεται ψηλά στα βουνά με θέα στο Ιόνιο πέλαγος και τη λίμνη Βουλκαρία. Στην πόλη, η οποία είχε πληθυσμό πάνω από 10.000 κατοίκους, πραγματοποιήθηκε μία από τις σημαντικότερες μάχες της αρχαιότητας.

Στο κοντινό Άκτιο, ο Αντώνιος και η Κλεοπάτρα ηττήθηκαν σε μια θαλάσσια μάχη από τον Οκτάβιο, ο οποίος έχτισε την πόλη της Νικόπολης για να τιμήσει τη νίκη του και μετέφερε τον πληθυσμό της Πάλαιρου στη νέα του πόλη το 31 π.Χ.

βίλες στην πάλαιρο
βίλες mandalos Πάλαιρος

Αρχαία Πάλαιρος

βίλες mandalos Πάλαιρος

Δραστηριότητες

Σε μικρή απόσταση βρίσκονται τα νησιά Λευκάδα, Κάλαμος, Μεγανήσι και η γεωγραφική δομή της περιοχής καλύπτει τις απαιτήσεις των επισκεπτών που επιθυμούν απόδραση σε βουνό ή θάλασσα. Ανάμεσα στις διαθέσιμες στην περιοχή δραστηριότητες είναι η πεζοπορία, η ποδηλασία, οι καταδύσεις, τα θαλάσσια σπορ και η ιστιοπλοΐα.

Δίπλα από την Πάλαιρο υψώνεται ο ορεινός όγκος του Σέρεκα (1171μ.), ο οποίος αποτελεί έναν από τους τρεις μεγάλους όγκους των Ακαρνανικών όρων, ακόμα υπάρχουν και άλλα μεγάλα και μικρά βουνά. Ενδιαφέρον ακόμη παρουσιάζει η παράκτια ζώνη με τις βραχώδεις ακτές προς την πλευρά του Ιονίου η λιμνοθάλασσα που βρίσκεται ανάμεσα στην Βόνιτσα και στην Λευκάδα, οι αρμυρόβαλτοι και η λίμνη Βουλκαριά.

Η παραδεισένια Πάλαιρος ενδείκνυται για ρομαντικό παραθαλάσιο περίπατο με θέα τα μαγευτικά χρώματα του Ιονίου. Μετά την βόλτα σας μπορείτε να απολαύσετε ένα καφέ σε καφετέριες της περιοχής ή να δοκιμάσετε παραδοσιακά πιάτα από τις όμορφες ταβέρνες της περιοχής.

βίλες mandalos Πάλαιρος

Παραδοσιακά Προϊόντα

Η πλούσια βλάστηση και το ήπιο κλίμα συμβάλουν στην πλούσια αγροτική παραγωγή της περιοχής. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τα εκλεκτά παραδοσιακά εδέσματα της περιοχής καθιστούν επιβεβλημένη τη δοκιμή τοπικών προϊόντων το κρασί, το ελαιόλαδο, το μέλι, το παραδοσιακό ρεβανί, τον λευκό χαλβά και τα γλυκά του κουταλιού.

βίλες στην Πάλαιρος

Αρχαιολογικοί χώροι-μνημεία

Τα κυριότερα μνημεία που σώζονται σήμερα στη περιοχή είναι:

  • Το Κάστρο της Κεχροπούλας. Σώζεται ένας πυλώνας ο διπλός περίβολος της Αρχαίας Ακαρνανικής Πόλης και επίσης έχουν διασωθεί λείψανα αρχαίων οικοδομημάτων.
  • Ο Αρχαιολογικός χώρος της Στέρνας, που βρίσκεται κοντά στην Παλιά Πλαγιά.
  • Τα Καστέλια της Πλαγιάς, που μάλλον αποτελούσαν τμήμα του οχυρωματικού συγκροτήματος της Στέρνας.
  • Το Κάστρο του Γρίβα στη Περατιά.
  • Το Ενετικό Κάστρο της Πλαγιάς με την ονομασία Άγιος Γεώργιος που χτίστηκε στα τέλη του 17ου αιώνα και έχει κηρυχθεί διατηρητέο από το 1998. Στο λόφο που είναι κτισμένο το Κάστρο τοποθετεί ο Dorpfeld την κλασσική Νήρικο.
  • Το Αρχοντικό του Γρίβα στη Περατιά.
  • Το Αρχοντικό του Ράγκου στην Πάλαιρο.
  • Το Παλιοχώρι της Πογωνίας και το παλιό χωριό της Πλαγιάς, όπου σώζονται οικοδομήματα των παλιών αυτών οικισμών. Στην περιοχή υπάρχουν κάποιες σπηλιές οι οποίες είναι ανεξερεύνητες.

Η περιοχή έχει να επιδείξει πολλές εκκλησίες και παρεκκλήσια. Ξεχωρίζουν:

  • Η Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου βρίσκεται στην Πάλαιρο και χτίστηκε περίπου τον 16ο αιώνα. Το καθολικό της εκκλησίας είναι μονόχωρη λιθόκτιστη και με ημικυκλική αψίδα και δίρριχτη κεραμιδωτή στέγη.
  • Το Μοναστήρι της Παναγίας της Ρόμβη βρίσκεται στο Βάτο, είναι ρυθμού βασιλικής μονόκλιτη και πλακοσκέπαστη. Θεωρείται ότι χτίστηκε 100 χρόνια μετά την Άλωση της Πόλης.
διαμονή στην πάλαιρο
ξενοδοχειο στην Παλαιρο
Ελλαδα ξενοδοχειο με εξωτερικη πισινα
Ελλαδα ξενοδοχειο με πισινα
ξενοδοχειo με παρκινγκ στην Ελλαδα